Skip to content

Az esküvői tanú szerepe, feladatai

A házasulandó párok mellett egy-egy tanú is részt vesz a ceremónián. De vajon kik lehetnek tanúk? Mi a pontos szerepük?

Hazánkban a családjogi törvény mondja ki, ki lehet esküvői tanú. E szerint bárkit felkérhetünk eme nemes feladatra, aki 18. életévét betöltötte, cselekvőképes személy.

A házasság tanúit a leendő házaspár kéri fel. Szerepük elsősorban a házasság hitelesítése. A két igen elhangzását kell tanúsítaniuk, melyet aláírásukkal kell igazolni. Ezzel el is ismerik, hogy semmilyen törvényes akadályról nem tudnak, ami miatt a házasság nem jöhetne létre, vagyis nem árt, ha ismerik a párt.

A szertartás alatt a házasságot kötő pár két oldalán kell elhelyezkedniük. A katolikus templomi esküvőn szokás, hogy a keresztet a tanú tartja, mikor a házasulandók esküt tesznek, kezüket a keresztre téve.

Régen, a hagyományok szerint az ara és a vőlegény olyan személyeket választott tanúiknak, akik tekintélyesek, társadalmilag kiemelkedőek voltak. Leggyakrabban olyan közeli rokonra vagy családi barátra esett a választásuk, aki vagyonos ember volt, hiszen a házassági előkészületekben és a házasság megkötésében való tevékenykedés mellett az egybekelő pár anyagi támogatása és az értékes nászajándék adása is a tanú szerepköréhez tartozott. Emellett a lakodalom során rendet kellett tartania, pohárköszöntőt kellett mondania, ő gyűjtötte a pénzt a menyasszonytánc során, és neki kellett megakadályoznia a menyasszony elrablását is.

Ezek a teendők azonban ma már nem kötelezettségei az esküvői tanúknak, hiszen ezen feladatok nagy részét már a vőfély vagy a ceremóniamester végzi.

Az arra vonatkozó szabályok is lazultak, hogy kit lehet esküvői tanúnak választani. Manapság legtöbbször a menyasszony és a vőlegény a legjobb barátjukat/ barátnőjüket, testvérüket, unokatestvérüket szokták felkérni a feladatra.

Mostanság azonban a hivatalos papírok aláírásán kívül nincs más kőbevésett kötelezettsége a tanúknak, csak ha az ifjú pár megkéri őket, hogy segítsenek nekik valamiben. Esetleg a leánybúcsú vagy a legénybúcsú megszervezését vállalhatják magukra, de ez inkább csak abban az esetben jellemző, ha a barátok a tanúk. Legtöbbször a vőlegény tanúja szokta szállítani a fiatal párt az esküvő helyszínére. Persze bármi más esküvői elintéznivalóban is segédkezhetnek, például jól jöhet egy segítő kéz az arának az esküvő alatt, aki segít neki beszállni az autóba, vagy megigazítja a menyasszonyi ruháját, hogy az esküvői képek mindegyikén tökéletesen mutasson. Őrizhetik a gyűrűket, fogadhatják a vendégeket. Mindenesetre inkább érdemes megkérdezniük a leendő házaspárt, hogy pontosan miben nyújtsanak segítséget, mit intézzenek el.

Ha az esküvői tanúk beszédet mondanak, nagyon fontos arra odafigyelniük, hogy kizárólag szép emlékeket idézzenek fel a menyasszonyról és a vőlegényről, és ne hozzák őket kellemetlen helyzetbe, hiszen ez az ő nagy napjuk.

aradidora.hu 2023 Minden jog fenntarva.